2013. december 12., csütörtök

Az elcserélt gyermek/The Changeling (1980)

Az elcserélt gyermek/The Changeling (1980)


A korosodó zenetanár (George C. Scott) feleségét és lányát a hótól csúszós úton elgázolja egy teherautó. Hónapokkal később az egyedül maradt férfi elköltözik, és munkát vállal egy iskolában, majd kinéz magának egy szép nagy házat. A beköltözés után azonban furcsa dolgokra lesz figyelmes: meghatározott időközönként ritmusos dörömbölés hallatszik a házban (mintha valaki egy súlyos fémtárgyat döngetne), egy ablak az emeleten magától kitörik, az ablakhoz tartozó kis szoba pedig teljesen be van falazva. Vajon ki lakott a szobában? És mi köze lehet mindehhez a nagyhatalmú városi elöljárónak (Melvyn Douglas)?

A magyar nemzetiségű Peter Medak 1980-ban a szellemházas horrorfilmek egy újabb mesteri darabját alkotta meg. Amíg manapság az ilyen típusú horrorok túlnyomó részét olcsó, hangos effektusokkal és tapasztalatlan, „nem kár értük”-színészgárdával zavarják le, addig a „The Changeling” profin adagolt, atmoszférikus horrort és remek, sokat látott színészeket nyújt a nézőnek.

A film csúcspontja kétségkívül a furiózus finálé, melyben Medak szürreális elemeket is felhasznál. Személyes kedvencem azonban az a jelenet, melyben az állandóan rémálmokkal küszködő kislány premier plánban úgy megijed, hogy aki látja, az talán még jobban. Mindemellett rendkívül ijesztő az is, ahogy a tárgyak, és maga a ház viselkedik: ahogy a labda legurul a lépcsőn, és szinte követi Scottot, vagy ahogy a gyermeki tolószék egyszeriben megindul, és gyilkos fegyverré válik.




A legfőbb pozitívum azonban ismét mindennek a mozgatórugója, a forgatókönyv. A történet ugyanis az utolsó percig csavaros, az apró részletek szép lassan egésszé állnak össze, és olyan sztorit alkotnak, mely még horrorelemek nélkül is megállná a helyét. Száz szónak is egy a vége: a „The Changeling” a hetvenes évek (mert engedtessék meg, hogy még oda számítsam) egyik legszebb horrorfilmje. Szép, mint maga a ház, amiről szól, és amely a befalazott emeleti szobában sötét, felfedezésre váró múltbéli titkokat rejt.

A magyar dvd a Legendák Klubja-sorozat darabja, a szokásos paraméterekkel, és néhány extrával, melyek közül a legértékesebb Medak kommentárja.

Végeredmény: Az egyik legjobb szellemházas horrorfilm

A film: 10 pont
A dvd: 8 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése