2013. december 12., csütörtök

Az erdei fantom/The Burning (1981)

Az erdei fantom/The Burning (1981)


Egy nyári tábor vásott kölykei úgy döntenek, hogy alaposan megviccelnek valakit az éj leple alatt. A tréfa balul sül el, az illető ugyanis lángokba borul, és a tóba esik. Általános meglepetésre 5 év múlva visszatér, és az éppen aktuális tábor lakóival szóba elegyedik, hasznos tanácsokkal látja el őket az ifjúkori szerelemről, segít nekik lepedőt teregetni és baseballozik velük. Á, nem, csak tréfáltam: bosszúra éhesen, egy termetes ollóval felfegyverkezve elkezdi tizedelni az ifjúságot…

A „Péntek 13.” sikerét meglovagolandó készült el a „The Burning”, amely tulajdonképpen az említett klasszikus egyik folytatása is lehetne. Sorozatgyilkos szétcsap jellegzetes fegyverével egy csomó komisz és szexéhes táborozó kölyök között - mintha Jason lenne, de nem ő az, hanem egy ollós, elég csúnyán összeégett fickó. És hogy ollós barátunk milyen színvonalon öldököl? Nos, a „The Burning” úgy közelítgeti a neves előd nívóját. A film a slasherek minden sebéből vérzik: bugyuta és egysíkú karakterek, kiszámítható szituációk (kötelező úszkálás, és erdei szexelés) sorakoznak fel. De ugyanakkor „Az erdei fantom” hozza azt is, amitől egy slasher hatásos tud lenni, és ez nem más, mint a gyilkosságok nagyon profi technikai kivitelezése, valamint ezen jelenetek atmoszférájának megteremtése. Előbbiért Tom Savini volt a felelős, aki bámulatosan élethű munkát végzett a „sminkes” effektusokkal. Szükség is volt rá, hiszen a film egyik csúcspontja az a jelenet, amelyben hőseink egy csoportja egy összetákolt tutajon evez hazafelé, de hirtelen előttük terem a nagyolló, és pillanatok alatt vérengzést rendez a lapátolók között.





A szereplők nem különösebbek, de senki sem lóg ki lefelé közülük, igaz fölfelé sem - bár oly mindegy, a hangsúly a vérengzéseken van. Egyébként valahol Holly Hunter Oscar-díjas színművésznő is feltűnik a vásznon, de - szégyenemre, hiszen nagy rajongója vagyok néki, úgyhogy most el is bujdosok - nem vettem észre rövidke mellékszerepét.
Végeredményben egy oké slasher a „The Burning”, bőségesen adagolja a vért (cenzúrázták is rendesen, a „Video Nasty”-k közé is feliratkozott), és néhol (a vége felé) egészen izgalmas.

A dvd az Ultrafilm kiadványa, amely teljesen rendben van, a szinkron régi, a főszereplő lúzer fiú például Alföldi Róbert hangján szólal meg.

Végeredmény: A nyolcvanas évek eleji slasher-hullám egyik jobb darabja

A film: 7,5 pont
A dvd: 8,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése