2013. december 29., vasárnap

Cruel Passion aka. Marquis de Sade’s Justine (1977)

Cruel Passion aka. Marquis de Sade’s Justine (1977)


Justine és Juliette egy zárdában élnek egészen addig, amíg a főnöknő meg nem orrol rájuk, és egyik pillanatról a másikra kiadja az útjukat. A testvérek elindulnak, és hamarosan egy bordélyházban kötnek ki. A már a zárdában is jelentős szexuális tapasztalatra szert tett Juliette gyorsan beleszokik a ház életmódjába, a szűz Justine azonban továbbmegy, és szörnyű kalandokba keveredik.

Chris Boger rendező Sade márki „Justine: The Misfortunes of Virtue” című regénye alapján készítette el filmjét, és igyekezett hasonlóan drasztikus módon eljárni, mint a hírhedt író. A film nyugodt mederben csordogálva kezdődik, sokáig Juliette és az egyik apáca ágyjelenetei jelentik az erkölcstelenséget, de sejthető, hogy a zárdából való távozás után Justine sem ússza meg szárazon. Justine találkozása egy csoport koszos útonállóval végül végzetesnek bizonyul, de előtte betekintést nyerhetünk a bordélyház életébe is. Ez utóbbi jelenetek sikerültek a legkevésbé: túl hosszú, semmitmondó és még csak nem is botrányt kavaró a nyilvánosházas epizód, ráadásul e jelenetek után Juliette karaktere egyszerűen megszűnik létezni, a forgatókönyv már nem sokat törődik vele a továbbiakban. És bár Boger jó munkát végez (szürreális álomjelenetei remekül sikerültek), az utolsó húsz perc nélkül filmje erősen a középszint alatt maradna. Ez a bizonyos végső negyedóra bizony nagyon sokkoló, tartalmilag borzasztóan, képi megvalósításban pedig meglehetősen kegyetlen. Nemi erőszak, gyilkosság, felnyársalás, kutya általi széttépetés - és egy olyan sokkoló záró momentum (és egyben záró kép), ami alaposan megdöbbenti a nézőt.




Angol filmről lévén szó (nagyrészt), a stáb is angol, és nagyon jól teljesít, bár a jelenetek kilencven százalékában Koo Starkot láthatjuk (csodás látvány, meg kell hagyni). Starkkal pályafutása és a sors meglehetősen furcsa játékot űzött: szerepet kapott a Star Wars első részében ugyanebben az évben, vagyis úton volt a világhír felé, és afelé is, hogy action figure-ként a trafikosoknál lógjon a falon. Pechjére az összes jelenetét kivágták (mondjuk nem volt sok, egy-két mondatot mondott) a mai napig több milliárd dollárt jövedelmező sci-fi klasszikusból, a felvételeit pedig már csak érdekességként lehet látni videómegosztó oldalakon. Stark egyáltalán nem okoz csalódást mint Justine, nagyon szép, színészkedni is tud, jó orgánuma van, két „full” ruhátlan jelenete pedig a hetvenes évek erotikus fénypontjai közé tartozik.

A dvd a Salvation kiadványa; a kép szép szélesvásznú, felújítása remekül sikerült. A percszám el van írva, de kárpótlásul vannak interjúk (Bogerrel is), trailer és galéria. Azt viszont nem teljesen értem, hogy a címlapon miért Juliette ágyjelenetét látjuk, és miért nem a címszereplő Justine-t.

Végeredmény: Középtájt erősen leülő, de összességében színvonalas Sade márki-átirat

A film: 8,5 pont
A dvd: 8,5 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése