2013. december 29., vasárnap

Daddy Darling (1970)

Daddy Darling (1970)


Katja (Helle Louise) özvegy apjával él egy fedél alatt. Katja szereti az apját, de nem a szokványos módon: arról fantáziál, hogy az szeretkezik vele, és ebben a bűnös viszonyban majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Az apa azonban minderről nem vesz tudomást, így akkor is gyanútlan, amikor új asszonyt visz a házhoz. Katja teljesen kiborul, hogy csodálata és imádata tárgyát mostantól egy idegen nőszemély (akit ráadásul már eddig is gyűlölt) „bitorolja”, de gyorsan összeszedi magát, és elhatározza, hogy minden eszközzel visszaszerzi…

Joe Sarno, a hatvanas-hetvenes évek amerikai erotikájának egyik úttörője rendezte ezt a szimpatikus, melankolikus és végeredményben nagyon borús végkicsengésű háromszemélyes drámát. A film softcore-kategória, sőt, még annál is enyhébb, bár állítólag 1970-ben az MPAA nyilvántartásba vette, és X-es korhatárba osztotta be. Az X-es kategória valószínűleg a vérfertőzéses témának szólt, mivel a meztelenség kevés, a szex pedig javarészt sötétben, vagy takarásban történik. Így viszont megmutatkozik, hogy Sarno rendezni is tudott, nem csupán szexjeleneteket dobálni egymásra, hiszen a későbbiekben megszokottakhoz képest enyhébb szexuális tartalom ellenére a „Daddy Darling” egy igazán élvezhető erotikus film.


A kacsaszájú Helle Louise Jacobsen kellő érzékiséget visz szerepébe, ami igazán dicséretes azt tekintve, hogy a szerepet 18 éves kezdőként vállalta el (később még szerepelt néhány angol filmben, majd Benny Hill show-ban), és hogy tulajdonképpen övé a jelenetek 95 százaléka. Ne számítsunk thrillerszerű fordulatokra, „lány üldözi gyűlölt mostohaanyját nagykéssel” epizódokra; a mű befejezése sivár, egyszerű, de logikus: Katja eléri a célját, de - ahogy az utolsó jelenetben láthatjuk - nem arat győzelmet.

A dvd képe sajnos elég rossz, függőleges csíkok mindenütt, bár látszik, hogy mindent beleadtak a kópia megmentésébe és felújításába. Vannak még trailerek, interjúk, és egy nyolc oldalból álló füzet is.

Végeredmény: Családi dráma Sarno módra - nem rossz

A film: 8,5 pont
A dvd: 7 pont




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése