2013. december 31., kedd

Der freie Wille (2006)

Der freie Wille (2006)


Főszereplőnket Theo Störnek hívják. Theo nőket erőszakolt meg és vert meg kegyetlenül, ezért zárt intézetbe került. Kilenc év elteltével hagyja el a börtönét, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba. Sikerül munkát találnia egy nyomdában, de nap mint nap újra rátör az érzés, a kényszer az erőszakra. Egy napon találkozik főnöke lányával, Nettie-vel, és ez egy időre megváltoztatja az életét, ismét lát valami értelmet a hétköznapokban. Nagy kérdés azonban, hogy Theo múltját, és azóta sem szűnni akaró beteges vágyát elbírja-e az új szerelme. Ráadásul Nettie sem könnyű eset, az apjától nemrégiben elköltözött lány ugyanis szintén hajlamos az összeomlásra.

A „Der freie Wille” dráma a javából, de mindenképpen sort kell rá keríteni ezeken a hasábokon, ugyanis 1. az utóbbi idők egyik legnagyszerűbb német filmjéről van szó (márpedig a németektől futószalagon érkeznek a zseniális, provokatív filmek), 2. a képi megvalósítás szürke, sivár és kegyetlenül brutális. Kevés a szöveg, annál több a hipnotikus beállítás; klisé egy szál se, száz százalékos realizmust kapunk, de ezt német földről már megszokhattuk. A karakterek tökéletesek, a legapróbb rezdülésük is hatást vált ki a nézőből, végtelen fájdalmuk, szenvedésük pedig elsöprő erejű.

Theo megszemélyesítőjeként Jürgen Vogel brillírozik, Nettie szerepében pedig Sabine Timoteo látható, aki sokáig nem érezte magát kellően erősnek a karakter eljátszásához, ennek ellenére tökéleteset alakít. A két főszereplőnek egyébként iszonyúan nehéz dolga volt, hiszen egyik jelenet intenzívebb a másiknál. A film tervét közel hat évig dédelgette a rendező Matthias Glasner és Vogel, aki társíróként és társproducerként is részt vett a produkcióban.





Nemcsak pszichikailag brutális a „Der freie Wille”, hanem képileg is: az első tíz percben látható megerőszakolás-jelenet naturalisztikusabb, kegyetlenebb nem is lehetne. (Timoteo néhány barátnője a bemutató vetítésen már öt perc után távozott a helyiségből, mondván ezt nem lehet kibírni), de nem kevésbé sokkoló végkimenetelű Nettie találkozása Theo egyik múltbéli áldozatával.
Az utolsó tíz perc azonban minden korábbit felülmúl intenzivitásában: megdöbbentő, filmvásznon ritkán tapasztalható erejű képsorokat szenvedünk végig együtt a két főszereplővel a tengerparton. Aki megnézi Glasner filmjét, az valószínűleg soha nem tud majd szabadulni a befejező képektől. De hát ez lenne a nagybetűs MOZI lényege, és a Glasner-Vogel páros műve a legnagyobbak között van.

A pár éve a német filmhét keretein belül itthon is vetített film (szégyen, hogy egyik hazai forgalmazó sem látott benne fantáziát) tökéletes dvd-kiadással rendelkezik a Kinowelt jóvoltából. A kétlemezes verzió audiokommentárt, interjúkat, minőségi kimaradt jeleneteket tartalmaz, és mellé kapunk még füzetet is. Német 5.1-es hang, plusz német és angol felirat van a 164 percnyi játékidő alatt, amely szinte pillanatok alatt eltelik.

Végeredmény: Brilliáns dráma Németországból

A film: 10 pont
A dvd: 10 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése